Liikutaan yhdessä -viikko

LIIKUTAAN YHDESSÄ 26.10. - 1.11.2020!

Koronatilanteesta johtuen vietämme Liikutaan yhdessä -viikkoa tällä kertaa etänä kunkin omissa kodeissa. Julkaisemme päivittäin tällä sivulla sekä Facebook- ja Instagram-kanavissamme yhteisen puuhan tai haasteen, jonka voit tehdä yhdessä perheen tai kaverin kanssa.

Kaikkien Liikutaan yhdessä -viikkoon osallistuneiden kesken arvotaan pieniä yllätyspalkintoja! Voit osallistua arvontaan joko:

• Kommentoimalla some-päivityksemme alle Facebookissa tai Instagramissa, kenen kanssa kokeilit päivän puuhaa ja miten se sujui. Näin voit samalla jakaa yhdessä liikkumisen iloa muiden harrastajiemme kanssa!
  • Ilmoittamalla oheisella lomakkeella, kenen kanssa kokeilit päivän puuhaa ja miten se sujui sekä yhteystietosi: https://forms.gle/DcofcpQsVW69Ph557

Joka päivälle on oma puuha tai haaste, joten voit osallistua vaikka joka päivä koko viikon ajan!

Annettuja yhteystietoja käytetään vain Liikutaan yhdessä -arvonnan toteuttamiseen ja voittajien tavoittamiseen. Arvonta suoritetaan teemaviikon päätyttyä ja voittajiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Maanantain pihapuuha - Valopiirrustus

Ota illalla ulos mukaan taskulamppu tai muu pieni valo ja kaveri. Menkää vähän matkan päähän toisistanne. Toinen piirtää valolla ilmaan kuvioita tai kirjoittaa tekstiä ja toinen yrittää arvata, mitä ne esittävät. Vaihtakaa rooleja.

Vinkkejä:

- yksinkertaiset kuviot toimivat paremmin kuin monimutkaiset

- voit peittää valon hetkeksi kädellä, niin saat kuviot tai kirjaimet erotettua toisistaan

- jos kirjoitat tekstin itsestäsi katsoen oikein päin, se näkyy katsojalle peilikuvana (lisää haastetta arvaamiseen) - jos haluat, että teksti on katsojalle oikein päin, sinun pitää kirjoittaa peilikuvana

1A) Askelylityksen alkuasento: 1 käsi ja vastakkainen jalka sohvan käsinojalla
1B) Askelylityksessä lattialle jäänyt jalka ponnistaa, ja pujahtaa käsinojalla olevien käden ja jalan välistä etupuolelle.
2A) Pyörähdysylityksen alkuasento
2B) Pyörähdysylityksessä istahdetaan sohvan puoleiselle kankulle
2C) Seuraavaksi pyörähdysylityksessä lähdetään pyörähtämään kääntäen selkä sohvalle. Käsillä voi tukea liikettä
2D) Lopulta pyörähdysylitys kääntyy päinvastaiselle kankulle kuin liikkeen alussa

Tiistain sisäpuuha - Sohvaparkour

Harjoittele parkourylityksiä sohvan käsinojan yli. Kuvissa näet askelylityksen ja pyörähdysylityksen. Voit myös keksiä oman ylityksen!

1. Askelylitys: Laita yksi käsi ja vastakkainen jalka käsinojalle. Toinen käsi jää ilmaan. Toinen jalka ponnistaa lattialta ja pujahtaa käsinojalla olevien käden ja jalan välistä etupuolelle sohvalle tai lattialle. (Avustus: ilmaan jääneestä vapaasta kädestä kiinni pitämällä - helpottaa tasapainoilua).

2. Pyörähdysylitys: Asetu sohvan viereen kylki sohvan reunaa päin ja katse kohti sohvan takana olevaa seinää. Istahda sohvan puoleisella kankulla käsinojan reunalle. Pyörähdä selkä sohvaa kohti, kääntyen samalla istumaan ensin molemmilla kankuilla ja sitten vastakkaisella puolella kuin mistä aloitit. Voit tukea liikettä käsillä itsesi ja sohvan välistä.

! HUOM !: Jotta temppuilu on turvallista, varmista että:

- sohvan ympärillä on tilaa

- sohva kestää painosi ja temppuilusi

Varmista myös vanhemmilta, että sohvallanne temppuilu sopii heille.

Aarrearkku ja aarteita

Keskiviikon puuha - Aarteenryöstö-leikki

Tehkää ”aarrearkku” esimerkiksi narusta tai piirtämällä maahan ympyrä. Lisäksi tarvitsette runsaasti pieniä esineitä ”aarteiksi” - esim. pallot tai hiekkakakkumuotit käyvät hyvin.

Puolet aarteista laitetaan aarrearkkuun ja puolet pihalle arkun ympärille. Leikkijöistä puolet on rosvoja, jotka ryöstävät aarteita arkusta ja vievät niitä pihalle piiloon. Toinen puoli leikkijöistä on vartijoita, jotka keräävät ryöstettyjä aarteita takaisin arkkuun.

Kummat ehtivät saada ensin kaikki aarteet itselleen?

Laittakaa kaikille leikkijöille yksi tai useampi heijastin.

Torstain pihapuuha - Pimeäpiilo

Laittakaa kaikille leikkijöille yksi tai useampi heijastin vaatteisiin. Vähintään yksi leikkijöistä menee piiloon. Etsijä etsii piiloutuneita taskulampun avulla. Heijastin erottuu pimeästä yllättävän hyvin jopa taskulampun valossa!

Jos piilossa olijalla on oma taskulamppu tai muu valo (esim. punainen pyöränlamppu), hän voi tarvittaessa antaa etsijälle vinkin väläyttämällä omaa valoaan.

Kaappikello, versio 1
Kaappikello, versio 2
Kerrossänky
Aavelaiva
Kummituslinna
Vampyyri puussa
Vessanpönttö

Perjantain leikki - Lontoon bussi lisämaustein

Suosittu Lontoon-bussi onkin nyt vähän erilainen:

Valitse porukasta yksi joka jää paikoilleen huutamaan ohjeet, muut valitsevat itselleen parin jota tarvitsevat liikkeisiin. Ensin kaikki muut ohjeiden antajaa lukuunottamatta lähtevät juoksemaan. Paikallaan olija huutaa esim. Kummituslinna jolloin juoksijat etsivät parin ja tekevät kummituslinna-liikkeen. Leikki jatkuu ja huutaja huutaa eri liikkeitä vuorotellen.

Tässä kuvina eri liikkeitä joista ohjeiden antaja voi vuorotellen valita. Huom! Käykää yhdessä liikkeet läpi ennen kuin leikki alkaa

Heijastinradan ja tietovisan ohjeet

Viikonlopun pimeäpuuha - Liikutaan yhdessä -viikon heijastinrata ja tietovisa

Viikonlopun pimeäpuuhana on Liikutaan yhdessä -tietovisa, johon on mahdollista lähteä sekä lauantaina että sunnuntaina, kun ilta pimenee! Lähde koko perheen voimin nauttimaan pimeydestä ja etsimisen riemusta: kun löydät heijastimen, löydät myös tietovisakysymyksiä. Varustaudu sään mukaisella vaatetuksella ja otsa-/taskulampulla! Rata sijaitsee Tikkakosken koulun takana rannassa kulkevan pururadan ympäristössä (Koulukatu 10, Tikkakoski). Tarkemmat tiedot ja ohjeet löydät kuvasta.

"Kilpajoukkueet Taica, Twiiga Shine ja Twiiga Sun pääsivät testaamaan reitin perjantaina yhdessä perheenjäsenten kanssa. Vinkkinä, että heijastin nro 8 ja 9 kanssa saat olla tarkkana. Nro 8 löytyy koivikosta ja nro:lle 9 reitti on vaativa"

Nautitaan pimeydestä!